Procesova edukativna inicicjativa - ARHIKULTURA * gostovala je tokom januara 2013. u Dečijem kulturnom centru Majdan sa šestodnevnim programom arhitektonskih radionica "Grad ptica".    
     
  Dvadesetoro vrednih osnovaca od 4. do 7. razreda promišljalo je za koga pravi kućicu, testiralo u radnim maketama kako bi to moglo izgledati, i na kraju, napravilo 20 drvenih kućica prilagođenih potrebama izmaštanih ptica.    
     
     
     
 

Edukativni program „Grad ptica“ prevodi arhitektonski proces mišljenja i kreacije na jezik razumljiv deci, angažuje i obogaćuje njihove kreativne potencijale kroz rad na konkretnom zadatku osmišljavanja i izrade kuće za ptice, koja predstavlja malo autorsko delo u okviru kolektivnog proizvoda – grada ptica.

   
     
     
     
     
  Edukativni program „Grad ptica“ imao je za cilj:    
  _spontano upoznavanje dece sa poljem delovanja arhitekata            _podsticanje kreativnog mišljenja i istraživanja                                           _razvoj sposobnosti prepoznavanja i formulisanja problema                 _razvoj prostorne i estetske pismenosti i kulture                                   _ovladavanje različitim zanatskim veštinama  
   
   
   
  Suštinski rezultat ovog šestodnevnog programa, za nas predstavlja činjenica da su deca istrajno dolazila 6 dana uzastopno i to da bi nešto radila 3 sata; da su uspeli da isprate proces rada i razmišljanja, kao i da naprave sopstvene kućice.  
   
   
   
  Biljana Branković, Bratislav Branković, Romana Bošković, Sofija Vučeta  
   
 

Isidora Simić, Vasilije Kovačević, Sofija Jovanović, Nataša Marković, Jana Žerjal, Nastasja Mikitišin, Milica Zlatić, Jana Zlatić, Tijana Čizmić, Minja Lazareski, Uroš Vučetić, Sofija Seničar, Ognjen Trifunović, Nikolina Đuričković, Nikola Kljajić, Strahinja Radoičić, Nataša Stolić, Irena Stolić, Anka Aćimović, Tamara Trajković, Dijana Trajković

 
   
     
       
      * ARHIKULTURA je Procesov kontinuirani edukativni program koji se realizuje kroz različite projekte, manifestacije i saradnje sa drugim organizacijama.  
     

* ARHIKULTURA deluje u pravcu odgoja budućih generacija građana odgovornih prema svom izgrađenom i neizgrađenom okruženju, jačanjem svesti o prostoru i podizanjem prostorno-arhitektonske pismenosti i kulture.

 
       
      Kako je sve to izgledalo:              
     
 
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
                             
      foto_download ( 105 MB) >                  
      foto_download ( 123 MB) >                  
   
 
Proces edukativna arhitektura 2012 / 2013